پنجشنبه ۱۰ آبان ۱۴۰۳ |۲۷ ربیع‌الثانی ۱۴۴۶ | Oct 31, 2024
موسی حقانی

حوزه/ دویست سال است که راهبرد غربی‌ها با طراحی انگلیس و بعدا اجرا توسط آمریکا یکسان بوده؛ آنها هیچ وقت یک ایران قدرتمند را تحمل نمی‌کنند بنابراین یا سعی در ایجاد حاکمیت‌های دست‌نشانده در کشورمان داشته‌اند یا اینکه حکومت مرکزی را با چالش مواجه کنند.

به گزارش خبرگزاری حوزه، دکتر موسی حقانی رئیس پژوهشکده تاریخ معاصر ایران، در برنامه تلویزیونی«جهان آرا» که با عنوان «مبنای تحلیلی رهبر انقلاب از قدرت ملی در بستر تاریخی» روی آنتن رفت، گفت: دویست سال است که راهبرد غربی‌ها با طراحی انگلیس و بعدا اجرا توسط آمریکا، یکسان بوده؛ آنها هیچ وقت یک ایران قدرتمند را تحمل نمی‌کنند، بنابراین یا سعی در ایجاد حاکمیت‌های دست‌نشانده در کشورمان داشته‌اند یا اینکه حکومت مرکزی را با چالش مواجه کنند.

«نه غزه نه لبنان جانم فدای ایران» شعار غرب‌هراسان است

وی خاطرنشان کرد: برخی گمان می‌کردند اگر ایران کاری به انگلیس نداشته باشد و بگذارد هند را کاملا تصرف کند خودش با مشکلی مواجه نمی‌شود ولی حقیقت این بود که بعد از آن ایران به مدت یکصد سال سپر بلای بریتانیا شده بود.

حقانی در پاسخ به مجری جهان آرا که گفت «شاید آن دوره هم برخی شعار می‌دادند: نه دهلی نه بمبئی، جانم فدای ایران» اظهار کرد: همینطور هم بود، برخی رهبران شیعه مبارز در هند از حمایت ایرانیان برخوردار نشدند چون کشورمان تعهد داده بود کاری به هند نداشته باشد.

وقتی ایران در ۸۰ ساعت جنگ را باخت!

رئیس پژوهشکده تاریخ معاصر ایران گفت: موقعی که انگلیس و روسیه از جنوب و شمال ایران را تصرف کردند، به تمسخر کشورمان هم پرداختند و اسم این نبرد را گذاشتند «جنگ ۸۰ ساعته» چون در کمتر از این مقدار توانستند قوای خود را به مقصد برسانند و بدتر اینکه مهمترین چالش آنها حشرات بودند نه نیروهای مدافع کشور!

شهری را که با قدرت نظامی گرفته بودیم با مذاکره از دست دادیم!

وی تصریح کرد: در دوره ناصری، ایران توانست با انگلیس بجنگد و هرات را فتح کند؛ شهری را که با قدرت نظامی گرفته بودیم به خاطر مسئله «نفوذ» و با گفت‌وگو از دست دادیم آن هم در حالی که مستندات تاریخی برای ایرانی بودن این شهر داشتیم، این بلایی بود که نفوذ بر سر ما آورد.

ناصرالدین شاه هم فهمیده بود همه چیز زیر سر انگلیس است

حقانی گفت: ناصرالدین شاه در نامه‌ای به وابستگی ایران به انگلیس و کشورهای غربی پرداخته و مسئله اصلی را دریافته بود ولی به خاطر مسئله نفوذ و رجال نالایق به استیصال افتاد؛ او مسیر را اشتباه رفت و بعدها فهمید جریان روشنفکری غرب‌گرا، ایران را از چاله مشکلات به چاه وابستگی انداخت.

چرا غربی‌ها همیشه به ایران کار دارند؟

رئیس پژوهشکده تاریخ معاصر با بیان اینکه ایران کشوری پرت در یک گوشه دنیا نیست بلکه در منطقه‌ای مهم از نظر جغرافیایی واقع شده، همچنین سابقه تمدنی ایران سبب شده قدرت‌های جهانی نسبت به کشورمان بی اعتنا نباشند، عنوان کرد: آنها همیشه گفته‌اند هر وقت ایرانی‌ها مزاحم خارجی نداشته باشند به سرعت به سمت احیای قدرتشان پیش می‌روند.

هیچ نیرویی مثل روحانیت قدرت بسیج‌کنندگی مردم ایران را نداشته است

او افزود: هیچ نیرویی مثل روحانیت قدرت بسیج‌کنندگی مردم برای دفاع را نداشته؛ همین عامل در کنار قدرت مردمی، سبب مقاومت همیشگی ایران شده، به طوری که در دوره جنگ جهانی اول، ایرانیان چهار سال مقاومت می‌کردند.

کشور ضعیف نه حقوقش احترامی دارد نه بی طرفی‌اش

حقانی تصریح کرد: کشور ضعیف نه حقوقش احترامی دارد نه بی طرفی‌اش مورد توجه قرار می‌گیرد و دیدیم که زمان جنگ‌های جهانی اینگونه شد و سران متفقین در تهران جلسه گذاشتند و حتی شاه ایران را خبر نکردند.

شاه دقیقا چقدر وابسته بود؟

بعد از کشتار ۱۷ شهریور ۵۷، شاه دچار افسردگی شده بود، آمریکا و انگلیس تصمیم می‌گیرند به او انگیزه بدهند؛ به محمدرضا پهلوی گفتند قرار است نخست وزیر انگلیس و کارتر با او تماس بگیرند، همین مسئله موجب شده بود او بلافاصله خوشحال شود و نتواند خوشحالیش را پنهان کند.

انتهای پیام

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha